فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • احمد امیری پیجاکلایی، مهدی اکبری*، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی صفحات 1-18
    مقدمه

    پژوهش های کمی مدل های یکپارچه نگر را در بستر بیماری های مزمن از جمله بیماری قلبی- عروقی بررسی کرده اند. در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی مقدماتی بسته آموزشی مبتنی بر مدل طرح واره درمانی، خودشفقی و تنظیم هیجان در رفتارهای مرتبط با سلامت قلب بوده است.

    روش

    تعداد 3 نفر در یک مطالعه آزمایشی تک موردی انتخاب شدند و طی 15 جلسه، بسته آموزشی مبتنی بر مدل پژوهش را دریافت کردند. شرکت کننده ها به مقیاس رفتار سلامت وابسته به قلب (سانگ و همکاران، 2018)، پرسش نامه خودشفقتی (نف، 2003)، پرسش نامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-S3) و مقیاس تنظیم هیجان (گروس و جان، 2003) پاسخ دادند. داده ها به وسیله تحلیل نموداری و دیداری و شاخص های درصد بهبودی، درصد کاهش و اندازه اثر کوهن تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد درصد بهبودی شرکت کننده های اول، دوم و سوم در ارزیابی مجدد به ترتیب برابر با 40، 38 و 43 درصد، فرونشانی برابر با 46، 46 و 45 درصد، خودشفقتی برابر با 41، 34 و 41 درصد و رفتارهای مرتبط با سلامت قلب برابر با 32، 33 و 35 درصد بوده است. همین طور درصد کاهش شرکت کننده های اول، دوم و سوم در ارزیابی مجدد به ترتیب برابر با 67، 62 و 76 درصد، فرونشانی برابر با 32، 32 و 31 درصد، خودشفقتی برابر با 68، 51 و 69 درصد و رفتارهای مرتبط با سلامت قلب برابر با 47، 50 و 54 درصد بوده است. اندازه اثر متغیر ارزیابی مجدد برای شرکت کننده اول، دوم و سوم به ترتیب برابر با 91/0-، 79/0- و 80/0-، فرونشانی برابر با 83/0، 91/0 و 93/0، خودشفقتی برابر با 78/0-، 86/0- و 90/0- و رفتارهای مرتبط با سلامت قلب برابر با 83/0-، 75/0- و 87/0- بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، بسته آموزشی مبتنی بر مدل طرح واره درمانی، تنظیم هیجان و خودشفقتی را می توان در جهت بهبود رفتارهای مرتبط با سلامت قلب به کارگرفت.

    کلیدواژگان: رفتارهای مرتبط با سلامت قلب، طرح واره های ناسازگار اولیه، تنظیم هیجان، خودشفقتی
  • سعیده فولادی اردکانی، آزاده چوب فروش زاده* صفحات 19-32
    مقدمه

    تولد فرزند در هر خانواده می تواند نقطه عطفی در زندگی هر فرد ایجاد کرده و تغییرات زیادی را به دنبال داشته باشد. اما تولد زمانی مشکل ساز می شود که این تولد با معلولیت همراه باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری ادغام شده با شفقت به خود بر خودگویی و پریشانی روان شناختی در والدین دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش

    این مطالعه با رویکرد کمی و به روش نیمه آزمایشی و با به کارگیری طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از تمامی مادران کودکان کم توان ذهنی شهر اردکان در سال های 1401-1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های پریشانی روان شناختی کسلر و همکاران (2002) و خودگویی (STS) برین تاپت و همکاران (2008) پاسخ دادند. پس از انتخاب گروها، پروتکل آموزش تاب آوری ادغام شده با شفقت به خود نیز طی 8 جلسه (1 ساعت و نیمی) به مادران کودکان کم توان ذهنی گروه آزمایش آموزش داده شد؛ درحالی که اعضای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را در طول مدت آزمایش دریافت نکردند. در پایان نیز داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و آزمون تحلیل کوواریانس، در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش تاب آوری ادغام شده با شفقت به خود بر خودگویی و پریشانی روان شناختی والدین دانش آموزان کم توان ذهنی تاثیر معناداری داشته است (001/0>P)؛ بنابراین نتیجه می گیریم که آموزش تاب آوری ادغام شده با شفقت به خود می تواند گزینه مناسبی برای بهبود وضعیت روان شناختی و سلامت روان مادران دانش آموزان کم توان ذهنی باشد.

    بحث و نتیجه‏ گیری :

     بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که آموزش تاب آوری ادغام شده با شفقت به خود می تواند گزینه مناسبی برای بهبود وضعیت روان شناختی و سلامت روان مادران دانش آموزان کم توان ذهنی باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شفقت به خود، خودگویی، پریشانی روان شناختی، کم توان ذهنی
  • سعید شاهانی، احمد منصوری* صفحات 33-42
    مقدمه

    اگرچه رابطه بین صفات شخصیت مرزی و خودزنی های غیرخودکشی تایید شده است، اما توجه اندکی به عوامل میانجی آن شده است. ازاین رو، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین صفات شخصیت مرزی و خودزنی های غیرخودکشی دانشجویان بود.

    روش

    این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در سال 400-1399 بودند. دویست و دو نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی، نمونه پژوهش را تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از مقیاس شخصیت مرزی، سیاهه خود آسیب رسانی آگاهانه و تعمدی و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان داده ها جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل و همچنین روش های همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگار (خودسرزنشگری، نشخوار فکری، فاجعه نمایی، دیگرسرزنشگری) در رابطه بین صفات شخصیت مرزی و خودزنی های غیرخودکشی دانشجویان نقش میانجی دارند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر افراد دارای صفات شخصیت مرزی به واسطه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگار خودزنی های غیرخودکشی را تجربه می کنند؛ ازاین رو مداخله های بالینی مرتبط با تنظیم هیجان می توانند نقش مهمی در پیشگیری از خودزنی های غیر خودکشی داشته باشند.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، خودزنی های غیرخودکشی، شخصیت مرزی
  • لقمان ابراهیمی*، مجید الماسی صفحات 43-56
    مقدمه

    هدف از این پژوهش بررسی نقش ویژگی های شخصیتی، ناگویی هیجانی و اجتناب شناختی بر عاطفه مثبت و منفی است.

    روش

    روش این پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری آن شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه زنجان با دامنه سنی 18 تا 25 در سال تحصیلی 1398-1399 است. 220 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های پنج عامل بزرگ (مک کری و کوستا، 1985)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994)، مقیاس اجتناب شناختی (سکستون و داگاس ریا، 2004) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلگن، 1989) جمع آوری شدند. یافته ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد روان رنجورخویی، دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات، فرونشانی فکر، جانشینی فکر، حواس پرتی، اجتناب و تبدیل تصور به فکر رابطه مثبت و معنا دار و برون گرایی، بازبودن به تجربه، موافق بودن و وظیفه شناسی رابطه منفی و معنا داری با عاطفه منفی دارند. علاوه براین برون گرایی، موافق بودن، وظیفه شناسی و اجتناب رابطه مثبت و معنا دار و همچنین روان رنجورخویی، دشواری در شناسایی احساس و دشواری در توصیف احساس رابطه منفی و معنا داری با عاطفه مثبت وجود دارد.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     نتایج نشان داد ویژگی های شخصیتی، ناگویی هیجانی و اجتناب شناختی در عواطف مثبت و منفی تاثیرگذار هستند و بر اساس یافته ها می توان گفت شخصیت های مختلف و افراد دچار ناگویی هیجانی و اجتناب شناختی به میزان نابرابری عواطف مختلف را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، ناگویی هیجانی، اجتناب شناختی، عاطفه مثبت و منفی
  • رسول روشن چسلی*، حجت الله فراهانی، مریم مرواریدی صفحات 57-72
    مقدمه

    سبک های دل بستگی با میزان توانایی در نظم جویی هیجانی و انعطاف پذیری شناختی ارتباط دارند؛ بنابراین این فرضیه وجود دارد که رغبت به ازدواج افراد از سبک های دل بستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا، و طرح واره های هیجانی مثبت تاثیر بگیرد و نظم جویی هیجانی و انعطاف پذیری نیز در این مورد مهم باشد، به این ترتیب پژوهش حاضر به دنبال بررسی این روابط بود.

    روش

    این مطالعه از نوع طرح های همبستگی مبتنی بر تحلیل روابط ساختاری (مدل سازی معادلات ساختاری) است. نمونه آماری در این مطالعه 500 نفر از دانشجویان دانشگاه شاهد تهران و فردوسی مشهد در سال تحصیلی 99-1400 بودند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه های زیر است: رغبت سنج ازدواج پوراعتماد و همکاران که در سال 1382 ساخته شده است، پرسشنامه نظم جویی هیجانی گراس در سال 2003 ساخته شده است، پرسشنامه طرح واره های هیجانی لیهی در سال 2012 ساخته شده است، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی که دنیس و همکاران 2010 ساخته اند و مقیاس دل بستگی بزرگ سالان بشارت که 1386 ساخته شده است. پرسشنامه ها از طریق اشتراک گذاری در فضای مجازی تکمیل شدند. در تحلیل یافته های این مطالعه از روش های آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS و از ضرایب مسیر بین متغیرهای مدل در نرم افزار لیزرل و سایر شاخص های برازندگی استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که انواع سبک های دلبستگی می توانند میزان رغبت به ازدواج را تحت تاثیر قرار دهند. همچنین سبک های دل بستگی از روابط معنا داری با ارزیابی مجددشناختی، سرکوبی هیجان ها و انعطاف پذیری شناختی برخوردار بودند. از میان طرح واره های هیجانی نیز فقط طرح واره قابل کنترل بودن هیجان ها به طور معنا داری قادر به پیش بینی رغبت به ازدواج بود. در بررسی روابط غیرمستقیم شاهد آن بودیم که تاثیر سبک های دل بستگی و طرح واره کنترل بر رغبت به ازدواج با ورود متغیرهای میانجی کاهش یافت و بیشترین اثر مربوط به متغیر انعطاف پذیری شناختی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش تاثیر سبک های دل بستگی و طرح واره های هیجانی را بر میزان رغبت به ازدواج افراد با تکیه بر شیوه های ارزیابی و مدیریت هیجان ها و انعطاف پذیری شناختی آنها نشان داد. ازاین رو می توان این متغیرها را در گستره ارتباطات بین فردی و مشکلات روان شناختی در ایجاد و حفظ روابط موثر و افزایش تمایل به ازدواج مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: سبک های دل بستگی، طرح واره های هیجانی، نظم جویی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، رغبت به ازدواج
  • لیلا مسعودی مرغملکی، وحید شایگان نژاد*، ریحانه رحیمی صفحات 73-84
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شفقت محور بر انعطاف پذیری روان شناختی و خودکارآمدی زنان مبتلا به ام اس بود. 

    روش

    در پژوهش حاضر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 30 زن مبتلا به ام اس در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین و به پرسشنامه های انعطاف پذیری روان شناختی و خودکارآمدی عمومی شرر پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد شفقت محور قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و نرم افزار26  SPSS  استفاده شد. 

    نتایج

    یافته ها نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت محور، باعث انعطاف پذیری روان شناختی و افزایش خودکارآمدی در گروه درمان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون شده است. در مرحله پیگیری درمان منجر به انعطاف پذیری روان شناختی شده اما در خودکارآمدی زنان مبتلا به ام اس تاثیری نداشته است.

    بحث و نتیجه ‏گیری: 

    با توجه به یافته ها نتیجه گرفته شد که، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت محور، بر انعطاف پذیری روان شناختی و افزایش خودکارآمدی زنان مبتلا به ام اس موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شفقت محور، انعطاف پذیری روان شناختی، خودکارآمدی، مولتیپل اسکلروزیس
  • طاهره عبدالملکی، گلاویژ علیزاده* صفحات 85-94
    مقدمه

    با توجه به نوظهوربودن بیماری کووید 19 و اهمیت اضطراب این بیماری در سلامت روان بانوان هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا  بر اساس جهت گیری زندگی و انعطاف پذیری شناختی در بین بانوان شهرستان بانه بود. 

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی است که به روش مقطعی انجام شد. مقطعی و از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کلیه بانوان شهرستان بانه بودند که از بین آنها 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های جهت گیری زندگی، انعطاف پذیری شناختی و اضطراب کرونا پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با مدل هم زمان در نرم افزار spss ویراست 18 تحلیل شدند.

    نتایج

      نتایج نشان داد که بین جهت گیری خوش بینانه با اضطراب کرونا و ابعاد آن همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. بین جهت گیری بدبینانه و بعد جسمانی اضطراب کرونا همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. بین انعطاف پذیری شناختی و اضطراب کرونا همبستگی منفی و معنادار وجود دارد و نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که جهت گیری خوش بینانه، ادراک گزینه های مختلف و ادراک کنترل پذیری به ترتیب 7 و 3/7 درصد از واریانس اضطراب کرونا را تبیین می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد جهت گیری به زندگی و انعطاف پذیری شناختی نقش مهمی در اضطراب کرونا بانوان دارند؛ بنابراین هدف قراردادن چنین مباحثی در  برنامه مداخلات روان شناختی افراد می تواند در کاهش اضطراب کرونا آنان مفید باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، جهت گیری زندگی، انعطاف پذیری شناختی
  • گلی ابراهیمی، احمد غضنفری*، شهرام مشهدی زاده، سعید رحیمی صفحات 95-102
    مقدمه

    آسیب ها و تروماهای دوران کودکی می تواند تاثیر عمیقی بر ویژگی های روان شناختی افراد در طول زندگی بگذارند. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی افکار خودکشی بر اساس طرح واره های ناسازگار اولیه با نقش میانجی تنظیم هیجانی در بزرگ سالان با سابقه ناملایمات کودکی (جسمی و جنسی) انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه بزرگ سالان شهر تهران که سابقه ناملایمات جسمی و جنسی در دوران کودکی دارند تشکیل می دهند. نمونه شامل 300 نفر با سابقه ناملایمات کودکی بودند که با شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های ترومای دوران کودکی (CTQ)، پرسشنامه افکار خودکشی بک (BSSI)، پرسشنامه طرح واره های ناسازگار (YSQ-SF)، پرسشنامه تنظیم هیجان گراتز (DERS) استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل داده های پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. شاخص های برازش مدل نیکویی برازش را نشان دادند (9/0<IFI، CFI، GFI، NFI)؛ بنابراین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تنظیم هیجان در رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه با افکار خودکشی در بزرگ سالان با سابقه ناملایمات کودکی نقش میانجی ایفا می کند (05/0< p).

    بحث و نتیجه گیری

    ازآنجاکه نقص در فرایند تنظیم هیجانی به عنوان عاملی مهم در حفظ و پدیدآیی اختلالات روانی است، دشواری در تنظیم هیجانات می تواند به عامل میانجی مهمی در رابطه بسیاری از متغیرهای مهم در آسیب شناسی اختلالات روانی مثل طرح واره های ناسازگار اولیه و علایم اختلالات روانی مثل افکار خودکشی نقش ایفا کند؛ بنابراین باید به نقش تنظیم هیجان در آسیب شناسی و درمان توجه ویژه ای کرد.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، طرح واره های ناسازگار، تنظیم هیجانی، ترومای کودکی
  • الهام امامی میبدی، بتول احدی*، اعظم فرح بیجاری صفحات 103-120
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تدوین و آزمون مدل علی عزت نفس نوجوانان بر اساس رابطه والد-فرزند و نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجی گری خودپنداره بود.

    روش

    پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادله ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه دبیرستان های شهرستان میبد در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند که از بین جامعه هدف تعداد 461 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت مجازی در پژوهش شرکت کردند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های عزت نفس کوپراسمیت، رابطه والد-فرزند فاین و همکاران، نیازهای بنیادین روان شناختی و خودپنداره راجرز جمع آوری و درنهایت داده های 398 شرکت کننده که قابلیت تحلیل داشت به منظور بررسی فرضیه های پژوهش با استفاده از روش مدل یابی معادله ساختاری و با کمک نرم افزارهای SPSS25 و AMOS24 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج مدل یابی معادله ساختاری بیانگر تایید برازش مدل فرضی پژوهش بود همچنین نتایج به دست آمده از ضرایب مسیر در مدل ساختاری نشان داد که ارتباط والد-فرزند و نیازهای بنیادین روان شناختی به صورت مثبت و معنادار و خودپنداره به صورت منفی و معنادار بر عزت نفس نوجوانان اثر مستقیم دارند، علاوه براین خودپنداره رابطه بین ارتباط والد-فرزند و نیازهای بنیادین روان شناختی با عزت نفس را در نوجوانان میانجی گری می کند. متغیرهای رابطه والد-فرزند، نیازهای بنیادین روان شناختی و خودپنداره درمجموع 62 درصد از واریانس عزت نفس را در نوجوانان تبیین می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نقش به سزای رابطه والد-فرزند، ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی و خودپنداره در شکل گیری عزت نفس نوجوانان، آگاه سازی والدین و نوجوانان با ویژگی های دوران نوجوانی و تاثیرات آن در مراحل بعدی زندگی امری ضروری به حساب می آید.

    کلیدواژگان: خودپنداره، رابطه والد-فرزند، عزت نفس، نوجوان، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • مریم سورکی علی آباد، آزیتا دلفان آذری*، کامیان خزایی کوهپر صفحات 121-130
    مقدمه

    ازآنجایی که مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال اوتیسم از سطوح بالای  استرس برخوردار بوده و ذهن آگاهی نیز که خود از مولفه های متعددی تشکیل شده است در کاهش استرس آنها موثر است؛ بنابراین تلاش در امر بهبود مولفه های ذهن آگاهی امری ضروری است، ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود مولفه های ذهن آگاهی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال اوتیسم انجام گرفت.

    روش

    بررسی پیش رو از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) بوده و جامعه آماری شامل تمامی مادران دانش آموزان منطقه دو آموزش و پرورش تهران در سال 1400 که مبتلا به اوتیسم بودند تشکیل داد. نمونه ها ابتدا به صورت هدفمند انتخاب شده، سپس به روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ذهن آگاهی بایر که قبل و بعد از دوره درمان 8 جلسه ای اجرا شد استفاده شد. درنهایت داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تفسیر قرار گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مداخله ذکرشده به ترتیب با ضریب ایتای 41/0، 43/0 و 61/0 بر بهبود مولفه های ذهن آگاهی شامل «مشاهده، عمل همراه با آگاهی و توصیف» موثر است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان از گروه درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان روشی مناسب برای بهبود ذهن آگاهی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال اوتیسم استفاده کرد که این موضوع نه تنها سب برخورداری مادران از فواید بهبود ذهن آگاهی در کاهش استرس ناشی از پرورش فرزند دارای اختلال اوتیسم می شود بلکه می تواند در برخورداری از سایر تاثیرات بهبود مولفه های ذهن آگاهی (نظیر کاهش اضطراب، پیامدها و عوارض روان شناختی ناشی از پرورش فرزند دارای اختلال اوتیسم) نیز میسر باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مولفه های ذهن آگاهی، گروه درمانی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی
  • مجتبی دهقان، فاطمه عبادیخواه* صفحات 131-142
    مقدمه

    سازگاری بیماران با چالش ها و تنش های کووید-19 با بهره گیری از خودشناسی انسجامی، شفقت خود و تنظیم هیجان می تواند در ارتباط با سطح وضوح خودپنداره آنان باشد؛ بنابراین، خودشناسی انسجامی، شفقت خود و تنظیم هیجان بیماران بر اساس سطوح وضوح خودپنداره مقایسه شد.

    روش

    پژوهش حاضر، دارای طرح تک عاملی بود. جامعه پژوهش بیماران مبتلا به کووید-19 بودند، و نمونه شامل 162 شرکت کننده بود. بر اساس سطوح وضوح خودپنداره (پایین، متوسط و بالا)، سه گروه که هر یک شامل 35 نفر بود تعریف شد. داده ها با مقیاس وضوح خودپنداره، مقیاس خودشناسی انسجامی، پرسشنامه تنظیم هیجان و مقیاس شفقت خود، گردآوری شد و با آزمون مانوا و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد.

    نتایج

    طبق نتایج، میانگین خودشناسی انسجامی و شفقت خود در گروه وضوح خودپنداره بالا از دو گروه دیگر، و در گروه متوسط از گروه پایین به طور معناداری بیشتر بود. از نظر ارزیابی مجدد بین گروه ها تفاوت معناداری دیده نشد. میانگین فرونشانی در گروه وضوح خودپنداره پایین بیشتر از گروه وضوح خودپنداره بالا بود.

     بحث و نتیجه ‏گیری: 

    این یافته ها دلالت بر این دارد که سطوح بالاتر وضوح خودپنداره می تواند به ارتقای خودشناسی انسجامی و شفقت خود، و کاهش فرونشانی در بیماران مبتلا به کووید-19 کمک کند که این نیز تسهیل کننده سازگاری با بیماری است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خودشناسی انسجامی، شفقت خود، کووید-19، وضوح خودپنداره
  • وجیهه ظهورپرونده*، سمانه هاتفی صفحات 143-154
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری واحد پردازه ای بر خودتنظیمی هیجان و نگرش های ناکارآمد ارزشیابی خود مدیران مدارس متوسطه اول انجام شد.

    روش

    روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را همه مدیران متوسطه اول شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند. در این پژوهش، 30 مدیر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند (15 مدیر در گروه آزمایش و 15 مدیر در گروه گواه). ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (1997) و خودتنظیمی هیجان (ACS) ویلیامز و همکاران (1997) بود. درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای به صورت هفتگی طی شانزده جلسه 90 دقیقه ای در گروه آزمایش برگزار و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج حاکی از تاثیر درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای بر خود تنظیمی هیجان و نگرش های ناکارآمد ارزشیابی خود مدیران بود. همچنین درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای بر مولفه های خود تنظیمی هیجان (خلق افسرده و اضطراب) و مولفه های نگرش های ناکارآمد ارزشیابی خود (موفقیت-کامل طلبی، نیاز به تایید دیگران و نیاز به راضی کردن دیگران) در مدیران مدارس متوسطه اول نیز موثر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای به عنوان روشی موثر برای خود تنظیمی هیجان و کاهش نگرش های ناکارآمد ارزشیابی خود مدیران آموزش و پرورش بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری واحد پردازه ای، خودتنظیمی هیجان، نگرش های ناکارآمد ارزشیابی خود
  • سید حمید حسینی توان، محبوبه طاهر*، شهناز نوحی، اسدالله رجب صفحات 155-170
    مقدمه

    دیابت یک بیماری مزمن است که به درمان طولانی، مراقبت و اصلاح در شیوه زندگی نیاز دارد. علاوه بر مکانیسم های زیستی درگیر، عاملی که می تواند در بیماری دیابت اثرگذار باشد، عوامل روان شناختی است؛ بنابراین، هدف مطالعه مقایسه اثربخشی آموزش روان شناسی مثبت نگر و مصاحبه انگیزشی بر سبک زندگی و سرمایه روان شناختی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 45 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 در شهر تهران مراجع کننده به پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم در سال 1398 بوده که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. به منظور جمع آوری داده ها هم پیش آزمون و هم پس آزمون از پرسشنامه سبک زندگی والکر (1997) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) استفاده شد. افراد به طور تصادفی در سه گروه 15 نفری (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) تقسیم شدند، گروه اول برنامه درمانی روان شناسی مثبت نگر (سلیگمن، 2006) که شامل 8 جلسه 60 دقیقه ای به شیوه گروهی را دریافت کردند، گروه دوم برنامه درمانی مصاحبه انگیزشی (میلر، 1983) 10 جلسه 45 دقیقه ای را دریافت کردند اما گروه کنترل، مداخله ای را دریافت نکردند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین اثربخشی روش روان شناسی مثبت نگر و مصاحبه انگیزشی بر سرمایه روان شناختی و سبک زندگی تفاوت معناداری مشاهده شد (p<0/05). همچنین روش آموزش مصاحبه انگیزشی در خرده مقیاس های سبک زندگی (تغذیه، ورزش، مسیولیت پذیری در مورد سلامت، مدیریت استرس و خودشکوفایی) در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 موثرتر از روش روان شناسی مثبت نگر بود. اما در خرده مقیاس حمایت بین فردی هیچ تفاوت معناداری بین دو رویکرد درمانی وجود نداشت. درضمن روش روان شناسی مثبت نگر بر خرده مقیاس های سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به طور معناداری موثرتر از روش مصاحبه انگیزشی بود (p<0/05).

    بحث و نتیجه ‏گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده روش روان شناسی مثبت نگر و مصاحبه انگیزشی به بهبود کیفیت سبک زندگی و سرمایه روان شناختی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بینجامد. پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و مراکز درمانی در مورد افراد مبتلا به دیابت به عنوان رویکردهای درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سرمایه روان شناختی، روان شناسی مثبت نگر، مصاحبه انگیزشی، دیابت نوع 2
  • مهین ویسمرادی، احمد برجعلی*، زهره رافضی صفحات 171-180
    مقدمه

    بررسی پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که با شیوع بیماری کرونا، پرستاران به عنوان یکی از اصلی ترین گروه های مقابله با بیماری، با افزایش مسایل روان شناختی و کاهش کیفیت زندگی روبه رو هستند؛ ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی پرستاران بر اساس اضطراب کرونا و انعطاف پذیری شناختی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام پرستاران استان کرمانشاه در سال 1400 بود که تعداد 360 نفر از آنها به روش نمونه گیری دردسترس وارد پژوهش شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس های کیفیت زندگی وار و شریون (SF-36)، اضطراب کرونا علی پور و همکاران (CDAS) و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندورال (CFI) بود.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد که کیفیت زندگی پرستاران با متغیرهای اضطراب کرونا و خرده مقیاس های آن رابطه منفی معنادار (001/0 ˂P) و با انعطاف پذیری شناختی و خرده مقیاس های آن رابطه مثبت معنادار (001/0 ˂P) دارد. همچنین تحلیل نتایج رگرسیونی نشان داد که متغیرهای اضطراب کرونا و انعطاف پذیری شناختی با هم می توانند 8/20 درصد از تغییرات متغیر کیفیت زندگی را تبیین کنند.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     با توجه به اینکه مبحث کیفیت زندگی در پرستاران، موضوع حایز اهمیتی هم برای خود آنها و هم سلامت جامعه است و نتایج تحقیق هم نشان داد که درصد قابل قبولی از این متغیر را می توان بر اساس اضطراب کرونا و انعطاف پذیری شناختی تبیین کرد؛ ازاین رو می توان با برگزاری برنامه هایی در زمینه مدیریت اضطراب، آشنایی با انعطاف پذیری شناختی و ارتقای آن توسط روان شناس به صورت آنلاین یا حضوری، به ارتقای کیفیت زندگی پرستاران کمک کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، انعطاف پذیری شناختی، پرستار، کیفیت زندگی، ویروس کرونا
  • رضا رحیمی، علی خدایی* صفحات 181-194
    مقدمه

    مرور شواهد نشان می دهد که نسبت به مفهوم و اندازه گیری پرطاقتی روانی، علاقه تحقیقاتی فزاینده ای وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف آزمون روان سنجی نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی (پاپاگیورگیو و همکاران، 2018) در بین گروهی از نوجوانان انجام شد.

    روش

    در این مطالعه پیمایشی، 300 نوجوان که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، به نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی و پرسشنامه رفتارهای سبک زندگی تحصیلی ارتقادهنده و بازدارنده سلامت تحصیلی (صالح زاده، شکری و فتح آبادی، 1396) پاسخ دادند.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS، همسو با نتایج مطالعات دیگر از ساختار تک عاملی نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی، حمایت کرد. در این مدل مفروض، همه ماده ها، ضرایب مسیر معناداری داشتند (65/0 تا 94/0). آلفای کرانباخ برای نمره عامل کلی پرطاقتی روانی 94/0 به دست آمد. روایی ملاکی نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی از طریق رابطه با نمرات رفتارهای تسهیل گر/بازدارنده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور به دست آمد.

    بحث و نتیجه ‏گیری:

     درمجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نسخه کوتاه 12 ماده ای پرسشنامه پرطاقتی روانی، برای سنجش پرطاقتی روانی به مثابه یک کیفیت روان شناختی مثبت، در بین نوجوانان، ابزاری روا و پایاست. به بیان دیگر، نتایج این مطالعه شواهد روان سنجی مضاعفی را برای نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی فراهم آورد و از ایده استفاده از نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی در نمونه نوجوان ایرانی حمایت کرد.

    کلیدواژگان: پرطاقتی روانی، اعتباریابی روان سنجی، نسخه کوتاه پرسشنامه پرطاقتی روانی، نوجوانی
|
  • Ahmad Amiri Pijakelai, Mehdi Akbari *, Shahram Mohammadkhani, Jafar Hasani Pages 1-18
    Introduction

    Few studies have examined integrative models in the context of chronic diseases including cardiovascular disease. In this context, the aim of the present study was the preliminary evaluation of the transdiagnostic educational package based on the schema therapy model, self-compassion model, and emotion regulation model in cardiac health-related behaviors. 

    Method

    3 people were selected in a single-case pilot study and received an intervention package based on the research model during 15 sessions. Participants responded to the cardiac health behavior scale (Song et al., 2018), Self-Compassion Questionnaire (Neff, 2003), Young's Early Maladaptive Schemas Questionnaire (YSQ-S3), and Emotion Regulation Scale (Gross and John, 2003). The data were analyzed by visual analysis of graphs analysis, indicators of recovery percentage, reduction percentage, and Cohen's effect size.

    Results

    The findings showed that the recovery percentage of the first, second, and third participants in the reappraisal respectively was 40, 38, and 43 percent, suppression was 46, 46, and 45 percent, self-compassion was 41, 34, and 41 percent and cardiac health-related behaviors were 32, 33 and 35 percent.

    Results

    also, the reduction percentage of the first, second, and third participants in reappraisal respectively was 67, 62, and 76 percent, suppression was 32, 32, and 31 percent, self-compassion was 68, 51, and 69 percent, and cardiac health-related behaviors were 47, 50 and 54 percent.The effect size of the reappraisal for the first, second, and third participants was -0.91, -0.79 and -0.80 respectively, suppression was 0.83, 0.91, and 0.93, self-compassion was -0.78, -0.86 and -0.90 and cardiac health related-behaviors were -0.83, -0.75 and -0.87.

    Discussion and Conclusion

    According to the findings supporting the proposed model, the transdiagnostic educational package based on schema therapy, emotion regulation, and self-compassion model can be used to improve cardiac health-related behaviors.

    Keywords: Cardiac Health-Related Behaviors, Early maladaptive schemas, Emotion Regulation, Self-Compassion
  • Saeede Fooladiardakani, Azadeh Choobforoushzadeh * Pages 19-32
    Introduction

    The birth of a child in any family can create a turning point in the life of any individual and lead to many changes. But births become problematic when they are born with a disability. The aim of this study was to evaluate The effectiveness of self-compassionate resilience training on self-talk and psychological distress in parents of mentally retarded students.

    Method

    This study was conducted with a quantitative approach and a quasi-experimental method using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study consisted of all mothers of mentally retarded children in Ardakan. Using the available sampling method, 30 people were selected as a sample and randomly assigned to two groups of 15 people (experimental and control). Participants answered Kessler et al.'s (2002) Psychological Distress Questionnaire and Brin Tapet et al.'s (2008) Self-talk Questionnaire (STS). Compassionate integration training was also taught to mothers of mentally retarded children in Ardakan during 8 sessions of 1.5 hours. But the control group did not receive any intervention during the experiment. Finally, the research data were analyzed using analysis of covariance and at a significance level of 0.05

    Result

    The results showed that resilience training combined with self-compassion had a significant effect on self-talk and psychological distress of parents of students with mental disabilities (P <0.001).

    Discussion and conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that resilience education integrated with compassion can be a good option to improve the psychological status and mental health of mothers of students with intellectual disabilities.

    Keywords: Self-Compassion, self-talk, psychological distress, intellectual disabilities
  • Saeeid Shahani, Ahmad Mansouri * Pages 33-42
    Introduction

    Although the relationship between borderline personality traits and students' non-suicidal self-injury has been confirmed, little attention has been paid to its mediating factors. Therefore, the aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between borderline personality traits and non-suicidal self-injury in students.

    Method

    This was a descriptive correlational study. The statistical population included 202 students of Azad Islamic University of Neyshabur, Iran. The participants were selected by convenience sampling method. Data were collected by borderline personality scale (STB), cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), and deliberate self-harm inventory (DSHI). Data were analyzed using SPSS software, LISREL software, Pearson correlation, and structural equation modeling.

    Result

    The findings showed that maladaptive cognitive emotion regulation strategies (self-blame, rumination, catastrophizing, other-blame) mediated the relationship between borderline personality traits and non-suicidal self-injury in students.

    Discussion and conclusion

    According to the results of the present study, people with borderline personality traits experience non-suicidal self-injury through maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Therefore, clinical interventions related to emotion regulation can play an important role in preventing non-suicidal self-injury.

    Keywords: Borderline Personality, Cognitive Emotion Regulation, Non-suicidal Self-injury
  • Loghman Ebrahimi *, Majid Almasi Pages 43-56
    Introduction

    This study aims to study the role of personality traits, Alexithymia, and cognitive avoidance on positive and negative emotions.

    Method

    The method of this research was descriptive and correlational. The statistical population includes all Bachelor students of Zanjan University aged 18-25 in the academic year 2018-2019. 220 people were selected as a statistical sample by the available sampling method. Using the Big Five Factors Questionnaire (McCreery and Costa, 1985), Toronto Emotional Dysfunction Scale (Bagby, Parker Taylor, 1994), Cognitive Avoidance Scale (Sexton and Dagas Ria, 2004), and positive and negative emotion scales (Watson, Clark and Telgen, 1989) were collected. Findings were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression.

    Result

    The results showed that neuroticism, difficulty in identifying feelings, difficulty in describing feelings, suppression of thought, substitution of thought, distraction, avoidance, and transformation of thought into thought have a positive and meaningful relationship. Extroversion, openness to experience, agreeableness, and conscientiousness have a negative and significant relationship with negative emotion. In addition, extroversion, agreeableness, conscientiousness, and avoidance have a positive and meaningful relationship. Also, there is neuroticism, difficulty in identifying the feeling, and difficulty in describing the feeling of negative and meaningful relationship with positive emotion.

    Discussion and conclusion

    The results showed that personality traits, alexithymia, and cognitive avoidance are effective in positive and negative emotions. Based on the findings, it can be said that different personalities and people with alexithymia and cognitive avoidance experience different emotions to an unequal degree.

    Keywords: Personality traits, Alexithymia, Cognitive Avoidance, Positive, Negative Emotion
  • Rasoul Roshan Chesli *, Hojjatollah Farahani, Maryam Morvaridi Pages 57-72
    Introduction

    Attachment styles are related to the ability to regulate emotions and cognitive flexibility; Therefore, there is this hypothesis that people's desire to marry is influenced by secure, avoidant, and ambivalent attachment styles, and positive emotional schemas; Also, emotional regulation and flexibility can be important in this case. In this way, the present research sought to investigate these relationships.

    Method

    This study is a type of correlation design based on the analysis of structural relationships (structural equation modeling). The statistical sample in this study was 500 students of Shahed University of Tehran and Ferdowsi University of Mashhad in 2020-2021. The tools used in this study include the following questionnaires: Por-Etemad et al.'s Marriage Desire Scale, which was created in 2012, Gross's Emotional Regulation Questionnaire was created in 2003, Leahy's Emotional Schemas Questionnaire was created in 2012, and the Flexibility Questionnaire. The recognition was developed by Dennis et al., 2010, and the Besharat adult attachment scale was developed in 2016. Questionnaires were completed through sharing in virtual space. In analyzing the findings of this study, descriptive statistics methods were used using SPSS software, and path coefficients between model variables in Lisrel software and other fit indices were used.

    Results

    The findings showed that all kinds of attachment styles can affect the desire to marry. Also, attachment styles had significant relationships with cognitive reappraisal, emotion suppression, and cognitive flexibility. Among the emotional schemas, only the emotion controllability schema was able to significantly predict the desire to marry. In the investigation of indirect relationships, we saw that the effect of attachment styles and control schema on willingness to marry decreased with the inclusion of mediator variables. And the biggest effect was related to cognitive flexibility variable.

    Discussion and conclusion

    The findings of the research showed the effect of attachment styles and emotional schemas on the degree of people's willingness to marry, relying on the methods of evaluation and management of emotions and their cognitive flexibility. Therefore, these variables can be taken into consideration in the scope of interpersonal communication and psychological problems in creating and maintaining effective relationships and increasing willingness to marry.

    Keywords: Attachment styles, Emotional Schemas, Emotional regulation, Cognitive flexibility, Desire to Marry
  • Leila Masoudi Marghmaleki, Vahid Shaygan Nejad *, Reyhane Rahimi Pages 73-84
    Introduction

    This study aims to determine the effectiveness of compassion-focused acceptance and commitment therapy on psychological flexibility and self-efficacy in females with MS.

    Method

    To carry out this research, 30 women at Kashani Hospital in Isfahan who were diagnosed with MS were selected. In two stages pre-test and post-test, they were measured through the cognitive flexibility inventory (CFI) and Sherer & Maddux general self-efficacy scale (GSSES) in 1 group of treatment and 1 control group. The experimental group was treated for 8 sessions based on compassion-focused acceptance and commitment therapy, but the control group did not receive any treatment. Research data were analyzed using multivariate analysis of covariance and one-way analysis of covariance and SPSS software were used.

    Result

    The results showed that the treatment increased psychological flexibility and self-efficacy in the post-test compared to the pre-test. But this change was not observed in the control group.

    Discussion and conclusion

    using compassion-focused acceptance and commitment therapy is effective in increasing psychological flexibility and self-efficacy of women with multiple sclerosis.

    Keywords: Compassion-Focused Acceptance, Commitment Therapy, Psychological flexibility, Self-efficacy, Multiple Sclerosis
  • Tahereh Abdolmaleki, Galavizh Alizadeh * Pages 85-94
    Introduction

    Considering the emergence of covid-19 disease and the importance of the anxiety of this disease in the mental health of women, the aim of this research was to predict Covid-19 anxiety based on life orientation and cognitive flexibility among the women of Baneh City.

    Method

    This research is a correlational study, which was conducted cross-sectionally. The statistical population included all women in Baneh city, from which 250 people were selected using available random sampling and answered the questionnaires on Covid-19 anxiety, life orientation, and cognitive flexibility. The collected data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis with enter model SPSS-18 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between optimistic orientation and Covid-19 anxiety and its dimensions. There is a positive and significant relationship between the physical dimension of Covid-19 anxiety and pessimistic orientation. Also, there is a negative and significant relationship between cognitive flexibility and Covid-19 anxiety and the results of multiple regression analysis revealed that 7 % and 7.3% of the variance of Covid-19 anxiety is explained by optimistic orientation, Control, and Alternatives subscales.

    Discussion and Conclusions

    The findings showed that life orientation and cognitive flexibility play an important role in women's covid-19 anxiety. Therefore, targeting such topics in people's psychological intervention programs can be useful in reducing their covid-19 anxiety.

    Keywords: Covid-19 anxiety, life orientation, Cognitive flexibility
  • Goli Ebrahimi, Ahmad Ghazanfari *, Shahram Mashhadizadeh, Saeed Rahimi Pages 95-102
    Introduction

    Childhood traumas can have a profound effect on the psychological characteristics of people throughout their lives. The present study was conducted to model suicidal ideation based on primary maladaptive schemas with the mediating role of emotional regulation in people with a history of childhood adversity (physical and sexual).

    Methods

    This research is a type of correlational study. The statistical population of the current study consists of all adults in Tehran who have a history of physical and sexual adversity in childhood. The sample included 300 people with a history of childhood adversities who were selected by purposeful sampling. To measure research variables were used childhood trauma questionnaires (CTQ), Beck Suicidal Thoughts Questionnaire (BSSI), the Inconsistent Schemas Questionnaire (YSQ-SF), and Gratz Emotion Regulation Questionnaire (DERS).

    Results

    Analysis of the research data showed that the proposed research model has a goodness of fit. The fit indices of the model showed goodness of fit (IFI, CFI, GFI, NFI<0.9). Therefore, the results of path analysis showed that emotion regulation plays a mediating role in the relationship between maladaptive schemas and suicidal ideation in adults with childhood trauma (p < 0.05).

    Discussion and conclusion

    Since the defect in the process of emotional regulation is an important factor in the maintenance and emergence of mental disorders, the difficulty in emotional regulation can be an important mediating factor in relation to many important variables in the pathology of mental disorders, such as maladaptive schemas and symptoms of mental disorders such as suicidal thoughts, therefore, special attention should be paid to the role of emotion regulation in pathology and treatment.

    Keywords: suicidal ideation, maladaptive schemas, Emotional regulation, childhood trauma
  • Elham Emami Meybodi, Batool Ahadi *, Azam Farah Bijari Pages 103-120
    Introduction

    This research aims to develop and test the adolescents' self-esteem causal model based on the parent-child relationship and basic psychological needs with the mediating role of self-concept.

    Method

    The descriptive-correlation research was of the structural equation type. The statistical population consisted of all the second-year high school students of Meibod City in 2019-2020, and 461 people from the target population were selected as the sample size using the available sampling method and participated in the research virtually. The data was collected using Coopersmith's self-esteem, parent-child relationship by Fine et al., Rogers`s basic psychological needs and self-concept questionnaires. Finally, the data of 398 participants, which were analyzable, was collected in order to investigate the research hypotheses using the structural equation modeling method and SPSS25 and AMOS24 software.

    Results

    The results of structural equation modeling confirmed the fit of the hypothetical research model. Also, the results obtained from the path coefficients in the structural model showed that the parent-child relationship and basic psychological needs have a positive and significant effect, and self-concept has a negative and significant effect on the self-esteem of adolescents.  In addition, self-concept mediates the relationship between the parent-child relationship and basic psychological needs with self-esteem in adolescents. The variables of the parent-child relationship, basic psychological needs, and self-concept explain a total of 62% of the variance of self-esteem in adolescents.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, considering the role of improving the parent-child relationship, and satisfying the basic psychological needs and self-concept in the formation of self-esteem of adolescents, it is necessary to inform parents and adolescents about the characteristics of adolescence and its effects in the later stages of life.

    Keywords: self-concept, parent-child relationship, Self-esteem, Adolescent, Basic psychological needs
  • Maryam Soraki Aliabad, Azita Delfan Azari *, Kamian Khazaei Koohpar Pages 121-130
    Introduction

    Mothers with autistic children suffer from high levels of stress and mindfulness, consisting of several components, is effective in reducing their stress; therefore efforts to improve the components of mindfulness are essential.  Therefore, trying to improve the components of mindfulness is essential. Therefore, this study aimed to study the effectiveness of mindfulness-based stress reduction group therapy in improving the components of mindfulness in mothers with children with autism.

    Method

    The present study is a semi-experimental type of research (pre-test-post-test design with a control group) and the statistical population consisted of all the mothers of students in Tehran's second education district in 2020 who were diagnosed with autism. The samples were first selected purposefully, then they were divided into two equal experimental and control groups by a simple random method. To collect data, Baer's mindfulness questionnaire was used before and after the 8-session treatment period. Finally, the data were interpreted through multivariate covariance analysis.

    Results

    The findings showed that the intervention was effective with the coefficient of 0.41, 0.43, and 0.61, respectively, effective in improving the components of mindfulness, including "observation, action with consciousness and description".

    Discussion and conclusion

    Accordingly, it is possible to use the mindfulness-based stress reduction therapy group as a suitable method to improve the mindfulness of mothers with autistic children, which is not only because mothers enjoy the benefits of improving the mind.  Awareness reduces the stress caused by raising a child with autism disorder, but it can also have other effects of improving the components of mindfulness (such as reducing anxiety, consequences and psychological complications caused by raising a child with autism disorder).

    Keywords: Mindfulness, components of mindfulness, Group therapy, stress reduction based on mindfulness
  • Mojtaba Dehghan, Fatemeh Ebadikhah * Pages 131-142
    Introduction

    Adjustment of patients with the challenges and tensions of Covid-19 using integrative self-knowledge, self-compassion, and emotion regulation can be associated with the level of Self-concept clarity. Therefore, the integrative self-knowledge, self-compassion, and emotion regulation of patients were compared based on the levels of Self-concept Clarity.

    Method

    The present study had a Single-factor design. The population of the study was patients with Covid-19 and a sample included 162 participants. Based on the levels of self-concept clarity (low, middle, and high), three groups were defined, each consisting of 35 people. Data were collected using the self-concept clarity, integrative self-knowledge scale, emotion regulation questionnaire, and self-compassion scale. Data were analyzed using the MANOVA test and Bonferroni’s post hoc test.

    Result

    According to the results, the mean integrative self-knowledge and self-compassion in the high Self-concept clarity group were significantly more than the other two groups, and in the middle group more than the low group. There was no significant difference between the groups in terms of reappraisal. The mean of suppression in the high self-concept clarity group was higher than the low self-concept clarity group.

    Discussion and conclusion

    These findings imply that the higher levels of Self-concept Clarity can help to promote integrative self-knowledge and self-compassion and reduce suppression in the patients with Covid-19 that facilitates adjustment with the disease.

    Keywords: COVID-19, Emotion Regulation, Integrative Self-Knowledge, Self-Compassion, Self-Concept Clarity
  • Vajiheh Zohoorparvandeh *, Samaneh Hatefi Kyvanlo Pages 143-154
    Introduction

    This research aims to study the Effectiveness of cognitive-behavioral therapy (MCBT) on emotional self-regulation and ineffective self-evaluation attitudes of secondary school managers.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test with a control group. The research community was composed of all managers of the first secondary school in Mashhad in the year 2021-2022. In this research, 30 managers were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 managers in the experimental group and 15 managers in the control group). The research tools included the ineffective attitude questionnaires of Weisman and Beck (1997) and the emotion self-regulation (ACS) of Williams et al. (1997). The procedure was: first, both groups responded to the research instruments and then the experimental group was treated for 16 sessions (8 weeks, 2 sessions per week, and each session 90 minutes) and the control group did not receive any intervention. In the end, both groups responded to the research instruments again (post-test). The collected data were analyzed by SPSS-22 software and inferential statistics of covariance analysis was used. 

    Result

    The results of the analysis of covariance showed that by eliminating the effect of pre-test scores on self-control of emotions and Dysfunctional Attitudes as a scattering variable, the main effect of cognitive-behavioral therapy (MCBT) on emotion self-regulation and ineffective self-evaluation attitudes (p<0.05). 

    Discussion and conclusion

    Cognitive Behavioral Therapy can be used as an effective method for emotion self-regulation and ineffective self-evaluation attitudes with secondary school managers.

    Keywords: Modular Cognitive-Behavioral Therapy, Emotion Self-Regulation, Ineffective Self-Evaluation Attitudes
  • Seyed Hamid Hosseini Tavan, Mahboobe Taher *, SH. Nuhi, Asadollah Rajab Pages 155-170
    Introduction

    Diabetes is a chronic disease that requires long-term treatment, care, and lifestyle modification. In addition to biological mechanisms, psychological factors can play a role in diabetes. Positive psychological therapy and motivational interviewing seem to help. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of training based on positive psychology and motivational interview on psychological capital, lifestyle, and emotional distress in people with type 2 diabetes.

    Method

    his quasi-experimental research project is a pretest-posttest with a control group. The statistical population included 45 type 2 diabetes patients in 2019 in Tehran, referring to the Endocrinology and Metabolism Research Institute who were randomly selected and divided into two experimental groups and one control group. Both under-treatment groups were evaluated before and after the treatment using Walker's lifestyle questionnaire (1997) and psychological Capital Lotanz (2007) questionnaire, Subjects were randomly divided into three groups of 15 people (two experimental groups and one control group). The first group received a positive psychology approach (Seligman, 2006), for 8 sessions of 60 minutes. The second group received a motivational interview therapy approach (Miller, 1983), for 10 sessions of 45 minutes. But the control group did not receive any treatment.

    Result

    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of positive psychology training and motivational interviewing training on psychological capital and lifestyle (p<0/05). Also, motivational interview training is more effective in lifestyle subscales (nutrition, exercise, health responsibility, stress management, and self-actualization) in people with type 2 diabetes than in the positive psychology method. But in the interpersonal support subscale, there was no significant difference between the two training methods. In addition, the positive psychology training is significantly more effective than the motivational interview training on the subscales of psychological capital (self-efficacy, hope, resilience, and optimism) in people with type 2 diabetes (p<0/05).

    Discussion and conclusion

    The results showed both methods of positive psychology training and motivational interviewing training have a positive effect on the lifestyle and psychological capital of people with type 2 diabetes. So, it is suggested to be used in counseling centers and clinics for people with type 2 diabetes as a therapeutic approach.

    Keywords: Psychological capital, life style, emotional distress, positive psychological, motivational interview, type 2 diabetes patients
  • Mahin Veismoradi, Ahmad Borjali *, Zohreh Rafezi Pages 171-180
    Introduction

    A study of the conducted research shows that with the spread of corona disease, nurses, as one of the main groups dealing with the disease, are facing an increase in psychological issues and a decrease in the quality of life, therefore, the current research aims to predict the quality of nurses' life based on chronic anxiety and cognitive flexibility.

    Method

    The design of the present study was descriptive-correlational. The study population included all nurses employed in hospitals in the province of Kermanshah in 1400, 360 of whom answered the survey questions by available sampling method and online. Quality of Life Questionnaire (SF-36), coronavirus-induced anxiety Alipour et al. (CDAS), and Dennis and Vanderwall cognitive flexibility inventory (CFI) questionnaires were used for research and data collection.

    Result

    The results of this study indicated that the quality of life of nurses has a significant negative relationship with the coronavirus-induced anxiety variables and its subscales ( ) and a significant positive relation to cognitive flexibility and its sub-scales ( ). Furthermore, the analysis of the regression results demonstrated that the coronavirus-induced anxiety and cognitive flexibility variables can collectively account for 20.8% of changes in the quality of life variable.

    Discussion and conclusion

    Considering that the matter of the quality of life of nurses is important for both themselves and the health of society, and The results of this study demonstrated that an acceptable percent of this variable can be explained by coronavirus-induced anxiety and cognitive flexibility, Programs in the field of anxiety management, familiarity with cognitive flexibility and its promotion by a psychologist can be implemented online or in person.

    Keywords: anxiety, Corona Virus, Cognitive flexibility, Nurse, Quality of Life
  • Reza Rahimi, Ali Khodaei * Pages 181-194
    Introduction

    There is an increasing research interest in the concept and measurement of mental toughness. Thus, this study seeks to evaluate the psychometric properties of the shortened Mental Toughness Questionnaire (MTQ-12) for adolescents.

    Method

    In this survey study, 300 adolescents who were selected using the convenience sampling method, were answered the shortened Mental Toughness Questionnaire (MTQ-12) and the Health-oriented Academic life-style Questionnaire (Salehzadeh, Shokri & Fathabadi, 2017).

    Result

    The confirmatory factor analysis proved the same unidimensional solution, as in the previous study on adolescents. The unidimensional structure of the shortened Mental Toughness Questionnaire (MTQ-12) was confirmed. All the items had significant path estimates (.65 to .94). Cronbach’s alpha for the shortened Mental Toughness Questionnaire was .94. Criterion evidence for the mental toughness factor scores was demonstrated through significant correlations with health-oriented academic life-style behaviors. 

    Discussion and conclusion

    Results show preliminary psychometric support for the MTQ-12 as a valid and reliable assessment tool to be used in research contexts. On the other hand, these findings provide further psychometric evidence for the MTQ-12 and support the utility of the questionnaire in Iran.

    Keywords: Mental Toughness, psychometric validation, shortened Mental Toughness Questionnaire (MTQ-12), Adolescence